Informacija

Kiekis:
20 litrų
Efektyvumas:
75 %
Aludaris:
Receptas sukurtas:
2013 m. gegužės 7 d.
Receptas modifikuotas:
2013 m. gegužės 26 d.

Parametrai

OG:
1.033
FG:
1.008
ABV:
3.3 %
IBU:
13
EBC:
26
IBU/OG:
0.40
kartumas ir salyklo skonis subalansuotas

Fermentuojamos medžiagos

Pavadinimas Spalva (EBC) Kiekis (kg)
Bazinis salyklas 3.0 2.700
Miuncheno salyklas 15.0 0.200
Skrudinti miežiai 1000.8 0.100
      3.000

Apyniai

Pavadinimas AA (%) Kiekis (g) Laikas
East Kent Golding (U.K.) 4.0 25 60
      25  

Mielės

Pavadinimas Kiekis (g) Atenuacija (%)
Wyeast 1728 Scottish Ale 12.0 75

Pastabos

Virimo nr.: 44.
Salinimas 90 min prie 70 C. Salinti 12 L ~77 C vandeniu.
Į salinimo vandenį: 2 g CaSO4 ir 3 ml 80% pieno rūgšties.
Tekinti 18 L 80 C. Į tekinimo vandenį: 3 g CaSO4 ir 5.5 ml 80% pieno rūgšties.
Nutekinus pirmus 4 l virinti iki išgaruos puse kiekio.

Komentarai

  • Klevas

    2013 m. Gegužės 27 d.
    Kas per technologija su pirmų 4 litrų virinimu?
  • Gytis

    2013 m. Gegužės 27 d.
    Karamelizacija puode.
  • Pikas

    2013 m. Gegužės 27 d.
    Kaip sakė Gytis, nutekinus maždaug 1/5 viso kiekio (geriausiai kuo didesnio tankio "pirmokas") nuverdama 50%. Vyksta karamelizacija ir Mailardo reakcijos, kas suteikia alui turtingesnį skonį. Tradiciniuose škotiškuose naudojami du salyklai: 1) škotiškas pale ale (labai panašus į britišką) ir 2) truputis skrudintų miežių spalvai. Kadangi pale ale salyklo neturėjau, naudojau Maltosos bazinio ir Miuncheno mišinį. Tiesa, škotai savo elius fermentuodavo kiek vėsiau nei eliams įprasta - apie 15-18 C. Pas mane dabar "burbuliuoja" prie 15,5C.
  • Dainius

    2013 m. Gegužės 28 d.
    Geras dalykas rūsys, aš iki rudens atidėjau šitas mieles. O dėl alaus esu įsitikinęs - gausis puikus. Nusitekindavau ketvirtoko panašaus tankio, tai bene skanesnis už patį alų.
Prisijungę aludariai